سرطان پروستات چیست؟ + پیشگیری و علائم بیماری

تاریخ انتشار: 1404/2/30

شماره خبر: 13523

چاپ‌خبر

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های رایج در مردان سرطان پروستات نام دارد.

به گزارش رویداد شمال ؛ یکی از غدد مهم در بدن مردان که نقش حیاتی در سلامت سیستم تولیدمثل ایفا می‌کند، پروستات نام دارد.

پروستات چیست؟

پروستات غده‌ای کوچک در بدن آقایان است که به اندازه یک گردو است و زیر مثانه قرار دارد. این غده دور مجرای ادرار (لوله‌ای که ادرار را از مثانه خارج می‌کند) را احاطه کرده است. پروستات نقش مهمی در سلامت جنسی و باروری مردان دارد.

مشکلات شایع پروستات

پروستات مستعد ابتلاء به برخی مشکلات است. شایع‌ترین این مشکلات عبارتند از:

  • التهاب پروستات (پروستاتیت): این بیماری موجب التهاب و تورم پروستات می‌شود. علائم آن می‌تواند شامل درد در ناحیه لگن، مشکل در ادرار کردن، تکرر ادرار و درد هنگام انزال باشد.
  • بزرگی خوش‌خیم پروستات (BPH): با افزایش سن، پروستات به‌طور طبیعی بزرگ می‌شود. این بزرگی خوش‌خیم است (سرطانی نیست)، اما می‌تواند موجب فشار بر مجرای ادرار و مشکلاتی در دفع ادرار شود. علائم شایع آن شامل تکرر ادرار (به خصوص در شب)، مشکل در شروع یا قطع ادرار، جریان ضعیف ادرار و احساس تخلیه نشدن کامل مثانه است.
  • سرطان پروستات: این بیماری، یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در میان مردان است. در مراحل اولیه، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد. به همین دلیل، انجام آزمایش‌های غربالگری (مانند آزمایش PSA) برای تشخیص زود هنگام آن بسیار مهم است.

سرطان پروستات چیست؟

یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در مردان سرطان پروستات نام دارد که اغلب در مراحل اولیه بدون علامت بوده و به‌آرامی پیشرفت می‌کند. سرطان پروستات، همچون سرطان‌های دیگر، رشد نامتناسب سلول‌ها در غده پروستات است. این سرطان زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های غیرطبیعی در غده پروستات شروع به رشد غیرقابل‌کنترل کنند.

روش‌های تشخیص و درمان سرطان پروستات

برای تشخیص سرطان پروستات، از آزمایش PSA، معاینه دیجیتال رکتوم (DRE) و در برخی موارد، بیوپسی استفاده می‌شود. روش‌های درمانی این بیماری شامل جراحی، پرتودرمانی، هورمون‌درمانی، شیمی‌درمانی و در برخی موارد، ایمونوتراپی یا درمان هدفمند است. انتخاب روش درمانی بستگی به مرحله سرطان، سن بیمار و وضعیت سلامتی او دارد.

سرطان پروستات بدخیم

زمانی تومور و یا سرطان پروستات بدخیم است که توانایی مهاجرت کردن و متاستاز دادن به باقی بخش‌های بدن را داشته‌باشد و اعضای دیگر را نیز درگیر کند. سرطان پروستات نسبت به باقی سرطان‌های بدخیم، دیرتر به باقی بخش‌های بدن متاستاز می‌دهد.

سرطان پروستات خوش خیم

تومور خوش‌خیم پروستات یا سرطان خوش‌خیم پروستات، سرطانی است که رشد می‌کند و بزرگ می‌شود اما به بخش‌های دیگر بدن متاستاز نمی‌دهد و ایجاد سرطان در قسمت‌های درگیر نمی‌کند.

علائم رایج سرطان پروستات

  • وجود خون در ادرار

وجود خون در ادرار می‌تواند نشانه سرطان پروستات باشد، بنابراین در صورت وقوع این اتفاق آن را نادیده نگیرید و به‌سرعت به پزشک مراجعه کنید. تومور سرطان پروستات می‌تواند به اندازه‌ای بزرگ شود که بر مجرای ادرار، دیگر غدد اطراف یا رگ‌های خونی داخل و اطراف آن فشار وارد کند. این فشار وارد شده ممکن است موجب پدیدار شدن خون در ادرار شود.

  • خستگی

در صورتی که بیش از حد معمول احساس خستگی می‌کنید، ممکن است نشانه سرطان پروستات باشد به‌ویژه اگر با علائم دیگر سرطان همراه باشد.

  • کاهش وزن بدون دلیل

کاهش وزن می‌تواند به عنوان یکی از علائم سرطان پروستات در نظر گرفته شود. سرطان پروستات پیشرفته می‌تواند با تغییر روشی که باعث می‏‌شود بدن انرژی بیشتری مصرف کند، منجر به کاهش وزن شود.

  • کمردرد

درد کمر یا استخوان به تنهایی نشانه قطعی سرطان پروستات نیست، اما در صورتی که این سرطان پیشرفت کرده باشد و با علائم دیگر همراه باشد، ممکن است به‌عنوان یکی از علائم در نظر گرفته شود.

  • عوامل خطر سرطان پروستات

در حالی که علت‌های اصلی بروز سرطان پروستات هنوز مشخص نشده است، اما چندین عامل خطر بروز آن را افزایش می‌دهد. البته داشتن یک یا چند عامل خط به این معنا نیست که حتماً به سرطان مبتلا خواهیم شد. تعدادی از عوامل خطر سرطان شامل سن، سابقه خانوادگی و تغییرات ژنی می‌شود، همچنین عوامل دیگری مانند رژیم غذایی نامناسب، چاقی، استعمال دخانیات و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی نیز خطر بروز این بیماری را افزایش می‌دهد.

پیشگیری از سرطان پروستات

رژیم غذایی حاوی مواد زیر در پیشگیری و کاهش خطر ابتلاء به سرطان پروستات مؤثر است:

  • درمان سرطان پروستات با افزودن فلفل دلمه‌ای و گوجه‌فرنگی به رژیم غذایی
  • سبزیجات خانواده کلم مانند بروکلی، کلم بروکسل و کلم پیچ
  • ماهی
  • سویا
  • روغن‌های حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ مانند روغن زیتون
  • ورزش کردن (طبق تحقیقات صورت گرفته در سال ۲۰۰۶، ورزش کردن روزانه به مدت ۳۰ دقیقه خطر ابتلاء به سرطان غده پروستات و خطر مرگ در اثر سرطان غده پروستات را کاهش می‌دهد.)

در نقطه مقابل، مصرف مواد غذایی زیر احتمال ابتلاء را افزایش می‌دهند:

  • شیر و محصولات لبنی
  • چربی‌های اشباع محصولات حیوانی
  • گوشت قرمز
  • گوشت کبابی

برچسب:

اشتراک گذاری در:

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *