بعد از اعلام رسمی آتشبس در غزه، پرونده بازسازی این باریکه در نتیجه ویرانیهای عظیمی که رژیم اشغالگر در آن برجای گذاشته است، یکی از موضوعات مهم به شمار میرود و طبق ارزیابیهای اولیه بینالمللی، بازسازی غزه سالها زمان و دهها میلیارد دلار نیاز دارد.
به گزارش رویداد شمال به نقل از تسنیم؛ بعد از گذشت یک سال و نزدیک به چهار ماه از جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه، شب گذشته توافق آتش بس با میانجیگری مصر و قطر به شکل رسمی اعلام شد.
بند عقبنشینی اشغالگران صهیونیست از غزه
طبق جزئیات توافق آتش بس که رسانههای عربی از جمله شبکه المیادین منتشر کردهاند، این توافق 24 ساعت بعد از اعلام آن لازم الاجراست.
در این توافقنامه، بر عقب نشینی کامل نیروهای اشغالگر صهیونیستی از تمامی مناطق نوار غزه به سمت مرزهای این باریکه، عقب نشینی صهیونیستها از گذرگاه رفح و باز شدن این گذرگاه به منظور ورود کمکها و عقب نشینی تدریجی نیروهای اشغالگر اسرائیلی از محور نتساریم و فیلادلفیا تاکید شده است.
آزادی اسرای فلسطینی
در مرحله اول این توافق، همه اسرای فلسطینی که در معامله تبادل اسرا در سال 2011 آزاد و سپس مجدداً به دست اشغالگران بازداشت شده بودند، آزاد میشوند. رژیم صهیونیستی همچنین به ازای هر اسیر غیرنظامی اسرائیلی 30 اسیر فلسطینی و در مقابل هر اسیر نظامی زن اسرائیلی 50 اسیر فلسطینی را آزاد میکند.
همچنین در مرحله اول توافق، رژیم صهیونیستی نزدیک به 2000 اسیر فلسطینی از جمله 250 اسیری که محکوم به حبس ابد بودند را آزاد خواهد کرد. این توافق همچنین شامل آزادی صدها اسیر محکوم به حبس ابد و حبسهای طولانی و نیز پاکسازی زندانهای رژیم اشغالگر از همه اسرای زن و کودک زیر 19 سال میشود.
بازگشت آوارگان و بازسازی ویرانیها
در سطح داخلی نوار غزه هم طبق متن توافق، بازگشت همه آوارگان به مناطقشان همراه با آزادی تردد در سراسر نوار غزه تضمین میشود و هواپیماهای رژیم اشغالگر بین 8 تا 10 ساعت در روز، از آسمان غزه محو میشوند.
توافق آتش بس شامل ورود روزانه 600 کامیون حامل کمکهای انسانی برای مردم غزه است که تحت نظارت قطر انجام میشود و 200 هزار چادر به عنوان سرپناه برای آوارگان وارد غزه میشود.
همچنین برای بازسازی همه بیمارستانها، ایجاد بیمارستانهای صحرایی، ورود تیمهای پزشکی و جراحی به نوار غزه و تضمین انتقال مجروحان به خارج از غزه برای درمان توافق شده است.
منابع آگاه از روند آتش بس گزارش دادند که قطر، مصر و آمریکا اجرای این توافق را تضمین خواهند کرد و رسانههای اسرائیلی هم گزارش دادند که توافق آتش بس با اکثریت آرا در کابینه امنیتی و سیاسی اسرائیل تصویب شد.
مراحل توافق
مرحله اول توافق به مدت 6 هفته خواهد بود و 33 اسیر اسرائیلی از جمله اسرای زنده و اجساد اسرای مرده تحویل داده خواهد شد. در مرحله دوم و سوم هم مذاکره برای تحویل 66 اسیر اسرائیلی باقی مانده نزد مقاومت تکمیل میشود.
در روز هفتم آتش بس، آوارگان جنوب نوار غزه بعد از عقب نشینی ارتش اشغالگر از خیابان الرشید به سمت عمق محور نتساریم، میتوانند بدون اینکه تفتیش شوند به شمال این باریکه برگردند. همچنین اهالی غزه در شمال و جنوب این باریکه که میخواهند از طریق خیابان الرشید تردد کنند، آزادی حرکت دارند.
در روز بیست و دوم، ارتش اشغالگر از کل محور نتساریم به سمت شرق خیابان صلاح الدین عقب نشینی میکند و مردم غزه آزادی تردد خواهند داشت.
ویرانیهای عظیمی که اشغالگران در غزه به جای گذاشتند
اما بحث بازسازی نوار غزه یکی از موضوعات مهم و محوری در توافق آتش بس است و ارزیابیهای سازمان ملل نشان میدهد بازسازی نوار غزه بعد از جنگ، نیاز به میلیاردها دلار دارد.
سازمان ملل در ماه اکتبر گذشته اعلام کرد که آواربرداری 42 میلیون تن آوار به جا مانده از بمبارانهای اسرائیل علیه غزه ممکن است سالها طول بکشد و دست کم یک میلیارد و 200 میلیون دلار هزینه دارد. برآورد سازمان ملل در آوریل 2024 نشان داد که برداشتن آوارها 14 سال طول میکشد.
گزارشها نشان میدهد که برخی از اردوگاههای آوارگان توسط مصالحِ ویران شده، ساخته شدهاند. وزارت بهداشت فلسطین در ماه مه تخمین زد که حدود 10 هزار نفر در غزه مفقود شدهاند و پیکر آنها زیر آوار مانده که البته به نظر میرسد تعداد واقعی مفقود شدگان بسیار بیشتر باشد؛ زیرا دولت و وزارت بهداشت غزه تجهیزات کافی برای شمارش آمار دقیق ندارند. گزارشهایی هم منتشر شده که نشان میدهد بقایای پیکرهای این مفقود شدگان در میان ویرانهها پیدا شده که تعداد آنها بسیار زیاد است.
تعداد خانههای ویران شده در غزه
گزارش سازمان ملل که سال گذشته منتشر شد، نشان میدهد که بازسازی خانههای ویران شده در نوار غزه حداقل تا سال 2040 طول میکشد و ممکن است چند دهه زمان ببرد. بر اساس دادههای ماهوارهای سازمان ملل در ماه دسامبر 2024، دو سوم ساختمانهای غزه یعنی بیش از 170 هزار ساختمان ویران و با خاک یکسان شدهاند. این معادل حدود 69 درصد از کل ساختمانهای نوار غزه است.
بر اساس برآوردهای سازمان ملل متحد این آمار یعنی 170 هزار ساختمان ویران شده شامل 245123 واحد مسکونی است. دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اعلام کرد که در حال حاضر بیش از یک میلیون و هشتصد هزار نفر در غزه نیاز به سرپناه دارند.
گزارش سازمان ملل و بانک جهانی نشان میدهد که خسارات وارده به زیرساخت های غزه تا پایان ژانویه 2024 یعنی یک سال قبل، حدود 18 میلیارد و 500 میلیون دلار برآورد شده بود که ساختمانهای مسکونی، اماکن تجاری، صنعتی و زیرساختهای اساسی مانند بهداشت، آموزش و انرژی را تحت تاثیر قرار داد. در گزارش به روز شده سازمان ملل آمده که منابع آب غزه اکنون کمتر از یک چهارم منابع آب قبل از جنگ است و حداقل 68 درصد از شبکه جادهها نیز به شکل جدی آسیب دیده است.
البته باید توجه داشته باشیم که نهادهای جهانی و سازمان ملل هنوز گزارش نهایی درباره ویرانیهای غزه را منتشر نکردهاند و آماری که تاکنون ارائه شده مربوط به ماهها قبل است.
ویرانی زیرساختهای غذایی در غزه
تصاویر ماهوارهای تجزیه و تحلیل شده توسط سازمان ملل نشان میدهد که بیش از نیمی از زمینهای کشاورزی غزه که برای تغذیه جمعیت گرسنه در این منطقه جنگ زده حیاتی است بر اثر حملات اسرائیل تخریب شده و بخش زیادی از باغها محصولات زراعی و سبزیجات در نوار غزه محاصره شده کاملا از بین رفته است.
سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد، سال گذشته اعلام کرد که از زمان آغاز درگیریها بیش از 95 درصد کل دامهای غزه در نتیجه جنگ تلف شدهاند.
طبق آمار مراکز فلسطینی، در جریان جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه بیش از 200 مرکز دولتی، 136 مدرسه و دانشگاه، 823 مسجد و سه کلیسا کاملاً ویران شده است. سازمان عفو بینالملل هم در مه 2024 گزارش داد که بیش از 90 درصد ساختمانهای نوار غزه از جمله بیش از 3500 ساختمان در مرزهای شرقی این باریکه ویران شدهاند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید