سرانجام طرح مقابله با سگ‌گردانی چه شد؟

تاریخ انتشار: 1403/7/5

شماره خبر: 5438

چاپ‌خبر

نگهداری برخی از حیوانات مانند سگ در مناطق مسکونی و آپارتمان‌ها و گرداندن این حیوانات در خیابان‌ها، پارک‌ها و مراکز تفریحی مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است. این موضوع جدا از مزاحمت‌هایی که گاهی برای شهروندان ایجاد می‌کند موجب زخمی‌شدن و حتی جان باختن برخی از کودکان در دنیا شده است. در بسیاری از کشورهای دنیا برای نگهداری از سگ‌های خانگی قوانینی وجود دارد، به گونه‌ای که نگهداری از برخی نژادهای سگ در مناطق مسکونی در بسیاری از کشورها جرم است.

به گزارش رویداد شمال / شهنام عرشی رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت چندی پیش، گفت: روند گاز گرفته‌شدن توسط حیوانات خانگی بسیار روبه‌افزایش و نگران‌کننده است. طی چهارسال گذشته آمار گازگرفته شدن روبه‌افزایش بوده؛ به‌گونه‌ای که در سال اول ۱۰۰ هزار مورد، در سال دوم ۲۰۰ هزار مورد، سال سوم ۳۳۰ هزار مورد و سال چهارم که سال ۱۴۰۲ است، ۳۶۰ هزار مورد گازگرفتگی گزارش شده است.جالب است که بدانید ۱۵۰۰۰ سگ گزیدگی در سال ۱۳۶۶ به ثبت رسیده بود در سال ۱۴۰۱ این رقم به ۲۵۰۰۰۰ رسید یعنی افزایش ۱۶ برابری رخ‌داده که از این تعداد تعدادی توسط سگ‌های خانگی آسیب‌دیده‌اند.
از سرتاسر ایران گزارشات حمله سگ‌ها به کودکان بی‌دفاع مخابره می‌شود. از سگ‌های ولگرد کرج که ماهور سه‌ساله را از دست مادر قاپیدند تا حسین شاه‌محمدی هشت‌ساله از همدان یا امیرحسین پنج‌ساله از دزفول و ضحی دختر هشت‌ساله نکایی که جان خود را ازدست‌داده‌اند. اکنون سال تحصیلی جدید شروع شده و مردم جگرگوشه‌های خود را با ترس و استرس از وجود این حیوانات راهی مدرسه می‌کنند. متأسفانه بعضاً در شهرهای حاشیه کلان‌شهرها پدیده ازدیاد سگ‌ها بسیار زیاد شده و اغلب کودکان که برای رفتن به مدرسه پای پیاده روانه می‌شوند در معرض خطر گازگرفتگی و بیماری‌های درمان‌ناپذیری مثل هاری هستند.
به دلیل این مسائل بسیاری از مردم از جمله مخاطبان خبرگزاری فارس از مجلس خواسته‌اند که این موضوع را پیگیری کند. این مطالبه در حالی است که سال گذشته طرحی دراین‌رابطه در مجلس با عنوان طرح صیانت از حقوق عامه در برابر حیوانات خطرناک تدوین شده بود.
این طرح چه می‌گوید؟
در این طرح چهار ماده به‌عنوان مکرر به قانون مجازات اسلامی الحاق می‌شود.در ماده ۶۸۸ مکرر ۱ این طرح آمده است که واردات تولید تکثیر پرورش خریدوفروش حمل‌ونقل و گردانیدن اعم از پیاده و یا با وسیله نقلیه و نگهداری حیوانات وحشی نامتعارف مضر و خطرناک ممنوع می‌باشد و هر یک از مرتکبین به جزای نقدی معادل ۱۰ تا ۳۰ برابر حداقل حقوق کارگری (که سالانه توسط دولت و اتحادیه‌های مربوطه تعیین و اعلان می‌گردد) و نیز ضبط حیوان مربوطه محکوم می‌گردند.تبصره ۲ این ماده در مورد تشکیل کمیته‌ای است برای بررسی درخواست اشخاص حقیقی و حقوقی با متقاضی استفاده از حیوانات موضوع این قانون، تأیید یا رد ضرورت و لزوم استفاده متقاضی از حیوانات مورد تقاضا و صدور مجوز استفاده برای متقاضیانی که تقاضای آنان مورد تأیید قرار گرفته است و تعیین تکلیف در خصوص حیوانات ضبط شده و مصادره‌ای و یا حیوانات رها شده در سطح جامعه.ماده ۶۸۸ مکرر ۲ دررابطه‌با حیوانات خانگی است. در این ماده آمده که اتحادیه صنف مشاورین املاک موظف است حداکثر ۳ ماه پس از ابلاغ رسمی این قانون ممنوعیت نگهداری حيوانات موضوع این قانون را جهت اطلاع و رعایت موجرین و مستأجرین، در قراردادهای اجاره گنجانیده و ذکر نماید. در صورتی که هر یک از دفاتر مشاورین املاک، بعد از زمان مقرر یادشده این موضوع را رعایت نکنند مستنکف از قانون تلقی و برای هر بار تکرار تخلف به مجازات ذکر شده در ماده ۶۸۸ مکرر ۱ محکوم می‌شوند.

طبق ماده ۶۸۸ مکرر ۳ دستگاه قضائی و نیروی انتظامی به‌عنوان ضابط قضائی در صورت شکایت شهروندان از نگهداری حیوانات موظف به رسیدگی و اعمال این قانون می‌باشند. رانندگان خودرو که حیوانات خطرناک را بگردانند طبق ماده ۶۸۸ مکرر ۴ خودروی آن‌ها به مدت ۳ ماه توقیف می‌گردد.
در ۱۸ آبان ۱۴۰۰ طرح صیانت حقوق عامه در مقابل حیوانات خطرناک و مضر (الحاق موادی به قانون مجازات اسلامی) در مجلس یازدهم اعلام وصول شد. در جلسات کمیسیون با حضور مسئولانی از سازمان محیط‌زیست، دامپزشکی، قوه قضائیه و کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس، سازمان بهزیستی، دامپزشکی، نیروی انتظامی، وزارت اطلاعات، سپاه، وزارت کشور، شورای شهر و شهرداری و سمن‌های مربوطه مورد بررسی قرار گرفت. ۱۸ تیر ۱۴۰۱ مجتبی ذوالنورگفت: بررسی جزئیات طرح در کمیته مربوطه در حال اتمام است و به‌محض تصویب جزئیات در کمیسیون، برای بررسی در صحن علنی مجلس در نوبت دستور قرار می‌گیرد. منتهی باتوجه‌به شرایط ملتهبی که در قربانی شدن دو کودک بی‌گناه و جریحه‌دار شدن احساسات عمومی پیش‌آمده است، به جهت احترام به افکار عمومی و همچنین حل سریع‌تر این معضل، بنا داریم به‌محض صدور گزارش کمیسیون خطاب به هیئت‌رئیسه، طبق ماده صد آیین‌نامه داخلی مجلس، با امضای پنجاه نماینده، خواستار رسیدگی خارج‌ازنوبت این طرح در صحن مجلس شویم. اما در نهایت نمی‌توانیم زمان دقیقی برای بررسی و تصویب طرح مشخص کنیم چرا که این مورد در اختیار هیئت‌رئیسه است.
سرانجام طرح در مجلس یازدهم
دررابطه‌با این که وضعیت این طرح در مجلس یازدهم به کجا رسید به سراغ حسینعلی حاجی‌دلیگانی عضو کمیسیون قضایی مجلس یازدهم رفتیم. حاجی‌دلیگانی گفت: در مجلس یازدهم طرح صیانت از حقوق عامه در برابر حیوانات خطرناک مطرح شد اما به‌نوبت رسیدگی نرسید. گزارش اصلاح شده این طرح را با حضور مدیران و کارشناسان تمام دستگاه‌های ذی‌ربط از جمله دامپزشکی، مرکز پژوهش‌ها و مجموعه‌های مختلف تبادل نظر شد. جمع‌بندی جلسات را بارگذاری کردیم و امضا هم شد.
طرح در مجلس جدید دوباره باید تقاضا شود
علیرضا سلیمی سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی هم در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، گفت: طرح مذکور در مجلس قبلی بوده با اتمام مجلس همه طرح‌ها صفر می‌شود. نمایندگان مجلس دوازدهم باید دوباره این طرح را تقاضا کنند.
ارجاع یک‌ طرح جدید
از محمدتقی نقدعلی نایب‌رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی هم در مورد عاقبت طرح در مجلس دوازدهم سؤال کردیم، نقدعلی در پاسخ گفت: طرح صیانت از حقوق عامه در برابر حیوانات خطرناک هنوز به کمیسیون ارجاع نشده است. وی افزود: البته برخی دوستان یک طرح در این مورد به کمیسیون ارجاع داده‌اند که عنوان طرح، اصلاح موادی از قانون مجازات اسلامی است. این طرح دررابطه‌با همین موضوع است.

برچسب:

اشتراک گذاری در:

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نقل و نشر مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی شده توسط شرکت مهیانت شمال