روانشناس اجتماعی در یادداشتی با عنوان “به زندگی عادی برمیگردیم” به ارائه بایدها و نبایدهایی برای این روزها پرداخته است.
دکتر یونس قیصی زاده یاداورشده است: روزهای اولیه پس از جنگ، برای مدیریت و بهبود روانی صدمات ناشی از جنگ بسیار مهم است. جدا شدن از خاطرات ناگوار روزهای جنگ که ممکن است تجارب ناخوشایندی را برای ما بهوجود آورده باشند، نیاز به توجه و راهکارهای موثری دارد. البته حذف این خاطرات تلخ ممکن نیست، اما راهکارهایی برای کاهش تسلط آنها بر زندگیمان وجود دارد که به برخی از آنها اشاره میشود:
ذهنآگاهی: ممکن است ذهن ما همچنان به دنبال یادآوری خاطرات تلخ آن روزها باشد؛ مهم این است که جلوی پرسه زدن ذهن در گذشته را بگیریم. برای این کار میتوان از تنفس ذهنآگاهانه استفاده کرد. بهگونهای که در این مواقع بر تنفس خود تمرکز کنید. میتوانید تنفس خود را از ده تا یک بشمارید تا ذهن خود را از سرگردانی بازدارید.
نوشتن: میتوانید خاطرات تلخ روزهای جنگ را همراه با احساسات خود، بدون سانسور و شفاف، روی کاغذ یا در تلفن همراه خود یادداشت کنید. برونریزی نقش مهمی در رفع استرس دارد. سپس اگر مایل باشید میتوانید آنها را از بین ببرید یا پاک کنید و به این وسیله از این خاطرات رها شوید.
پیادهروی و ورزش: فعالیتهایی مانند پیادهروی، شنا کردن، دویدن و … (با ترشح اندورفین) باعث کاهش استرس میشوند.
هنر: نقاشی کردن یا موسیقی نیز برای بیان غیرکلامی هیجانات مؤثر هستند. از گوش دادن به موسیقی غمگین خودداری کنید. کودکان خود را تشویق به نقاشی و رنگآمیزی کنید تا از احساسات نهفته آنها مطلع شوید.
خود را مشغول کنید: میتوانید با پرداختن به فعالیتهای حسی همانند باغبانی و لمس خاک و گیاه، تعمیر و ساخت وسایل خانه و لمس ابزارآلات، خیاطی و لمس پارچه، بافتنی و لمس کاموا و … از گذشته جدا شده و به لحظه حال توجه کنید.
خودمراقبتی: تغذیه مناسب، خواب منظم، حمام گرفتن و … را به روال عادی بازگردانید.
گفتوگو: با یکی از اعضای خانواده، اقوام یا دوستان صمیمی خود درباره آنچه رخ داده و تجارب و احساساتی که در این مدت داشتهاید، گفتوگو کنید. احساساتی همانند ترس و دلواپسی، غم و نگرانی، خشم و عصبانیت، پریشانی و خستگی، صدمهدیدگی و تنهایی در این مواقع طبیعی هستند و از برونریزی آنها واهمه نداشته باشید.
ارتباطات اجتماعی: با دوستان، اقوام و آشنایان خود ارتباط بگیرید، به دیدار یکدیگر بروید و بدون قضاوت به سخنان یکدیگر گوش دهید. در میهمانیهای خانوادگی شرکت کرده و در گفتوگوهای جمعی مشارکت کنید.
طبیعت: اوقاتی را در طبیعت یا پارکها، کنار ساحل، کوه و دشت بگذرانید و جدا از هیاهوی روزمره، ذهن خود را بر آنچه میبینید متمرکز کنید.
سرگرمی: پیدا کردن فیلم یا سریال جذاب، خواندن کتاب رمان یا داستان، بازی کردن آنلاین در فضای مجازی، بازیهای فیزیکی، پیگیری مسابقات ورزشی، خنده و شوخی در جمع دوستانه، کافهگردی و وقتگذرانی با خانواده و دوستان میتواند ذهن مشوش را آرام کند.
تغییر محیط: اگر مجبور به ترک خانه شدهاید، هنگام بازگشت به خانه به نظافت آن بپردازید. همچنین میتوانید دکوراسیون خانه را تغییر دهید تا بدین وسیله تداعی خاطرات گذشته را کاهش داده و احساس جدیدی از بودن در خانه بهدست آورید.
نکته مهم: اگر خاطرات تلخ روزهای جنگ به حدی شدید هستند که زندگی روزمره شما را مختل میکنند، حتما به روانپزشک یا مشاور روانشناسی مراجعه نمایید.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید