با گسترش جمعیت شهری و روستایی ، تمایل به دست اندازی به تالابها بیشتر شده است تا جایی که سبب تخریب تالاب ها و از بین رفتن این اکوسیستمارزشمند که باید به عنوان منابعی حیاتی برای حفظ گونههای مختلف جانوری، بهبود کیفیت آب و هوا، پیشگیری از وقوع سیل یا کاهش آن و به طور کلی بهبود زندگی انسان ها حفاظت شوند، گردیده است.
حفاظت از تالابها فواید اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی نیز دارد که از مهمترین نتایج این حفاظت ، توسعه ی مدیریت شهری در کنار حفظ محیط زیست است.
با توجه به اینکه بـيش از يك سوم جمعيت جهان در حاشيه تالابها، رودخانه ها، بركه ها و سواحل زندگی میكنند با وجود اين، همواره اين زيستبومها با مخاطرات زيادی مواجه هستند كه تهديـدات ناشـی از فعاليتهای انسانی، بيش از ساير عوامل، برای طبیعت مضراست و مسئله حفاظت از تالابها را دارای اهمیت ویژه ای می کند . در راستای حفاظت از این زیست بوم های طبیعی، مدیریت تالاب ها به عنوان فرایندی اجتناب ناپذیر از اهمیت بالایی برخوردار است که در دستور کار دولتها قرار گرفته است.
جلوگیری از تخریب تالابها در اروپا زمینه ساز ایجاد چارچوبی قانونی و حقوقی جهت حفاظت و نجات تالابها از خطر نابودی شد؛ این اقدام از سال ۱۹۶۲ میلادی آغاز و پس از سالها تلاش و برگزاری نشست های مختلف، نهایتا در سال ۱۹۷۱ میلادی به انعقاد و تصویب کنوانسیون – موافقتنامه – رامسر که نام کامل آن کنوانسیون تالاب های بین المللی به ویژه عنوان زیستگاه پرندگان آبزی است منجر شد و در سال ۱۹۷۵ جنبه قانونی پیدا کرد و به این ترتیب کنوانسیون رامسر به عنوان اولین کنوانسیون مدرن زیست محیطی برای حفاظت از تالابها شناخته شد.
در استان گیلان تالاب و پارک ملی بوجاق در شمال غرب بندرکیاشهر از سرمایههای طبیعی و جزء زیستگاههای پراهمیت و مکانهای دیدنی و مقصدی برای علاقهمندان به زمینشناسی، جانورشناسی، گیاهشناسی، طبیعتگردی و پرندهنگری است و مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی نیز میباشد .
این تالاب پناهگاهی برای گونههای ارزشمند و کمیابی از گونه های گیاهی و جانوری شمال کشور است و یکی از زیستگاههای موقت و دائمی پرندگان مهاجر از شمال سیبری محسوب میشود.
تلاش شهرداری بندرکیاشهر در دو سال گذشته، پیوستن به شبکه جهانی شهرهای تالابی بود و در این مدت تلاشهای فراوان و اقدامات موثری مطابق با معیارهای اعلام شده از طرف کنوانسیون رامسر توسط این شهرداری انجام پذیرفت.
این اقدامات کوشید ضمن احترام به محیط زیست و احیا و حفاظت از تالاب گامی موثر در معرفی این تالاب فراموش شده ، در سطح بین المللی بردارد و از این طریق از مزایای پیوستن شبکه جهانی شهرهای تالابی بهره مند شود.
تشکیل جلسات متعدد با متخصصین حوزه شهری و محیط زیست، معتمدین در داخل و خارج از استان و دعوت از صاحب نظران منجربه تهیه، تکمیل و ارسال فرم ها و طرح های پیشنهادی کنوانسیون رامسر جهت پیوستن به شبکه شهرهای جهانی تالابی شد تا مورد داوری و بررسی قرار گیرد و بندرکیاشهر اینبار به رقابت با دیگر شهرهای تالابی در سراسر جهان بپردازد.
بندر کیاشهر برای کسب عنوان شهر تالابی کاندید شده و مقرر است صلاحیت یا عدم صلاحیت آن توسط دبیرخانه کنوانسیون رامسر در شصت و چهارمین نشست کمیته دائمی کنوانسیون، در ۲۴ ژانویه ۲۰۲۵ در شهر گلاند سوئیس بررسی و اعلام گردد.
شهرداری بندرکیاشهر امیدوار است با کسب این عنوان، نه تنها حفاظت و احیای خردمندانه تالاب بین المللی بوجاق را فراهم نماید، بلکه بتواند از مزایای پیوستن به این شبکه، در جهت توسعه گردشگری پایدار و جذب گردشگران از سراسر جهان و دیگر مزایای آن بهره مند شود.
امید که این مهم تحقق یابد.
دکتر حدیث لقمانی
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید