اگر سگهای ولگرد ساماندهی نشوند، جمعیت آنها بیشتر از انسانها میشود؛ اکنون حداقل سه میلیون سگ ولگرد در ایران سرگردان هستند، اما سگها اگر شرایط تغذیه خوبی داشته باشند، میتوانند تا ۲۰ توله به دنیا بیاورند.» این را عباس محمدی، کارشناس و فعال محیط زیست، میگوید.
به گزارش رویداد شمال به نقل از فارس؛ رها بودن سگهای ولگرد در اطراف شهرها در سالهای اخیر به یکی از معضلات محیط زیستی کشور تبدیل شده و حملات سگها در این سالها به مردم و بهخصوص کودکان افزایش چشمگیری داشته است. از جمله آخرین حمله سگ در ماههای اخیر به یک پسربچه ۸ساله آبادانی و کشته شدن کودک ۵ساله دزفولی بوده است.
آنطور که وزارت بهداشت اعلام کرده، موارد ثبت شده حیوان گزیدگی در کشور طی ۲۰ سال گذشته افزایش شدیدی داشته است، به طوری که آمار موارد حیوان گزیدگی از ۲۳ هزار و ۶۲۵ مورد (با میزان بروز ۵۶ مورد در صد هزار نفر جمعیت) در سال ۶۸ به ۳۸۶ هزار و ۵۲۱ مورد (با میزان بروز ۴۵۳در صدهزار نفر جمعیت) در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است که بیش از ۸۰ درصد آن مربوط به سگ گزیدگی است. با این آمار یعنی سگ گزیدگی رشد ۱۶ برابری در کشور طی دو دهه اخیر داشته است.
یکی از دلایل افزایش جمعیت سگها نوع رفتار انسان است؛ سگ بدون تغذیه و سرپناه از بین خواهد رفت و زاد و ولد آن کاهش مییابد، از همین روی به انسان وابسته هستند. اگر یک سگ به طور متوسط ۴ توله به دنیا بیاورد، این تعداد در هر نسل چهار برابر میشود! این سگ با تغذیه کافی در عرض پنج سال میتواند به بیش از ۱۰ هزار توله تبدیل شود.
مجتبی طباطبایی، پژوهشگر محیط زیست، میگوید که کارشناسان و متخصصان جهانی چنین نظری ندارند که غذادهی باعث افزایش سگهاست و تا امروز هیچ منبع علمی، تأثیر غذارسانی در افزایش جمعیت یا فقدان غذارسانی در کاهش جمعیت سگها را تأیید نکرده است و «در هیچ کجای دنیا نتوانستهاند با کاهش دسترسی به منابع غذایی جمعیت کل را کاهش دهند».
اما مهدی نبییان، کارشناس ارشد تنوع زیستی و پژوهشگر حیات وحش، میگوید که غذارسانی به یک گونه حیوان خاص، اولویت خاص قائل شدن برای آن حیوان نسبت به حیوانات دیگر است که باعث افزایش جمعیت آن گونه خاص میشود. «بر فرض عقیم بودن تمامی سگها وعدم زاد و ولد آنها، غذارسانی به آنها باعث افزایش طول عمرشان همچنین موجب تشدید رقابتهای غذایی و قلمرویی بین آنها شده که منجر به پرخاشگری این گونه میشود».
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست غلامرضا ابدالی میگوید که در بعضی از کشورها قوانینی وضع شده که از غذا دادن دستی به سگها ممانعت میکند و برای این کار جریمه بالایی در نظر گرفته شده است. ما هم باید چنین قوانینی را داشته باشیم تا از آسیب سگها به جمعیت حیات وحش و جوامع انسانی جلوگیری شود.
شیوه مدلهای موفق جهانی برای کاهش جمعیت سگهای ولگرد نیز نشان میدهد که غذارسانی مسئولانه در کنار واکسیناسیون، عقیمسازی و رهاسازی در کلونی قبلی میتواند در عرض چند سال جمعیت سگهای ولگرد را مدیریت کند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید