خشونت خانگي و نقش پليس در کاهش آن

تاریخ انتشار: 1403/10/1

شماره خبر: 8214

چاپ‌خبر

به قلم؛ سردار «حسين حسن پور» جانشين فرمانده انتظامي استان گيلان

خانواده به عنوان مهم‌ترين نهاد جامعه از وظايف و نقش‌هاي خاصي برخوردار است که به بقاء و بالندگي جامعه مي‌انجامد. از آن‌جايي که اختلال در خانواده‌ به صورت آسيب‌هاي اجتماعي نمود پيدا مي‌کند، خانواده و سلامت آن از اهميت زيادي برخوردار است.

خانواده به عنوان مهم‌ترين نهاد جامعه از وظايف و نقش‌هاي خاصي برخوردار است که به بقاء و بالندگي جامعه مي‌انجامد. از آن‌جايي که اختلال در خانواده‌ به صورت آسيب‌هاي اجتماعي نمود پيدا مي‌کند، خانواده و سلامت آن از اهميت زيادي برخوردار است. سلامت خانواده‌ها بستگي به آرامش و ارتباط مناسب بين اعضاء آن دارد. افراد درون خانواده رشد مي‌کنند و اجتماعي مي‌شوند و براي ورود به جامعه‌اي بزرگ‌تر آماده مي‌گردند. خانواده براي انجام رسالت‌هاي کليدي خود بايد فضايي مملو از مهر، محبت و احساس امنيت باشد. از موضوعات مهمي که بر سلامت خانواده تأثيرگذار است و وجود آن آسيب‌هايي را براي نهاد خانواده به همراه دارد خشونت خانگي مي‌باشد.

خشونت خانگي در ميان بحران‌هاي خانوادگي از اهميت بيشتري برخوردار و خاستگاه بسياري از ديگر بحران‌ها است؛ بسياري از بحران‌هاي فردي و اجتماعي همچون اعتياد و طلاق ريشه در خشونت خانگي دارد. خشونت خانگي يا خشونت عليه زنان در خانواده شايع‌ترين شکل خشونت عليه آنان به شمار مي‌رود.

خشونت خانگي در تمام جوامع و در بين همه اقشار مشاهده مي‌شود اما به دليل خصوصي بودن حريم خانواده و ترس قربانيان در محيط خانه باقي مي‌ماند. خشونت‌هايي که افراد در بزرگسالي مرتکب مي‌شوند در دوران کودکي آن‌ها ريشه دارد. حتي بيان مي‌شود خشونت از خشونت، زاده مي‌شود. اگر محيط خانواده بستر مشاجرات و پرخاشگري باشد، مي‌تواند زمينه شکل‌گيري چرخه خشونت از محيط خانواده به مدرسه، محل کار، خيابان و اجتماع را فراهم آورد.

متأسفانه خشونت خانگي بين نسل‌ها منتقل مي‌شود، در چنين شرايطي فرد فرا مي‌گيرد، افرادي که يکديگر را دوست دارند، مي‌توانند نسبت به هم رفتار خشونت‌آميز نشان ‌دهند و در نهايت نتيجه اين خواهد شد که مي‌آموزد، خشونت خانوادگي در صورتي ‌که نتوان از راه‌هاي ديگر مشکل را حل کرد، منعي ندارد و مجاز است. اين معضل اجتماعي علاوه بر ايجاد مشکلات جسمي و رواني در شخص مضروب، موجب بروز عواقب جبران ناپذير اجتماعي نيز مي‌گردد.

پيامدهاي خشونت در خانواده تنها متوجه زنان نيست و فرزندان نيز دچار مشکلات متعدد مي‌شوند. زنان آسيب‌ديده نمي‌توانند فرزندان سالمي پرورش دهند، فرزنداني که هر روز شاهد خشونت در محيط خانواده هستند، خشونت را مي‌آموزند و دچار استرس و اضطراب ناشي از تنش درون خانواده مي‌شوند و در بزرگسالي  زمينه رفتارهاي نابهنجار همچون اعتياد، دوستي با افراد ناباب و شخصيت ضداجتماعي در آن‌ها فراهم مي‌شود.

با توجه به موارد گفته شده، اتخاذ تدابيري براي پيشگيري و کنترل، از بروز اين پديده در جامعه لازم و ضروري است. تنها نهادي که طي شبانه‌روز و در تمامي روزهاي هفته در دسترس همگان قرار دارد، نيروي انتظامي است. نيروي انتظامي به عنوان يک سازمان دولتي وظيفه‌ي برقراري و حفظ امنيت عمومي ، پيشگيري از وقوع جرم، کشف و تعقيب  مجرم، مبارزه با بزهکاري و حمايت از افراد بزه ديده را دارد.

پليس می تواند نقش بسزايي در ترميم و کاهش آسيب هاي ناشي از خشونت خانگي داشته باشد. پليس از طريق کيفري و غيرکيفري اقدام به پيشگيري از خشونت خانگي مي‌نمايد. نيروي انتظامي با نظارت، دقت و قاطعيت در برخورد با خشونت خانگي به صورت کيفري و آگاه‌سازي، آموزش و ايجاد تشکل‌هاي مردمي در رابطه با خشونت خانگي تشکيل دواير مشاوره در کلانتري‌ها و مراکز مشاوره تخصصي به صورت غيرکيفري از ارتکاب خشونت خانگي پيشگيري نموده و نرخ ارتکاب جرائم خانگي را کاهش مي‌دهد.

راهکارهاي پيشنهادي

تشکيل واحدهاي تخصصي پليس حامي خانواده براي رسيدگي سريع، دقيق و آگاهانه به شکايت‌هاي مربوط به مسائل خانگي

الزام خانواده‌هاي با سابقه خشونت خانگي به گذراندن دوره‌ها‌ي آموزشي مهارت‌ زندگي و شيوه‌هاي صحيح مديريت رفتار

شناسايي افراد بزه ديده و اطمينان از شرايط امن درون خانواده

آشناسازي مردم با مراکز مشاوره روانشناسي انتظامي

 

برچسب:

اشتراک گذاری در:

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مرتبط

چیزی پیدا نشد!

انگار اینجا چیزی پیدا نشد!