بر اساس نتایج یک تحقیق، تنها ۷ کشور جهان در سال ۲۰۲۳، هوای سالم داشته و با آلودگی هوا درگیر نبودهاند.
به گزارش رویداد شمال/ دانشمندان معتقدند که آلودگی هوا یک “فاجعه بهداشتی جهانی” است و براساس گزارشی از شرکت فناوری کیفیت هوای سوئیسی IQAir، تنها هفت کشور در جهان در سال 2023 توانستند سطح ایمن آلودگی هوا را رعایت کنند.
این گزارش بر اساس دادههای بیش از 30 هزار ایستگاه نظارتی در 134 کشور، سرزمین و منطقه تهیه شده است. از این تعداد، 124 کشور از سطح مجاز ذرات معلق PM2.5 (ذرات ریز معلق)بر اساس مقدار اعلام شده سازمان بهداشت جهانی (WHO) عبور کردهاند.
این ذرات میکروسکوپی که قطرشان کمتر از 2.5 میکرون است، میتوانند به عمق ریهها نفوذ کرده و حتی وارد جریان خون شوند. این ذرات با بیماریهای قلبی و ریوی، فشار خون بالا، افزایش خطر آسم، افسردگی و اضطراب، و مرگ زودرس مرتبط هستند.
کدام هفت کشور سطح ایمنی آلودگی هوا را رعایت کردهاند؟
هفت کشوری که موفق به رعایت دستورالعمل ایمن پنج میکروگرم در مترمکعب هوا یا کمتر شدند، عبارتند از: استرالیا، استونی، فنلاند، گرنادا، ایسلند، موریس و نیوزیلند. در اروپا، ایسلند پاکترین هوا را داشت، پس از آن استونی و فنلاند قرار داشتند. پورتوریکو، برمودا و پولینزی فرانسه نیز در محدوده ایمن قرار داشتند.
بر اساس این تحقیق، کرواسی در سال 2023 بیشترین پیشرفت را در کاهش سطح PM2.5 نشان داد، بهطوریکه میانگین سالانه آن بیش از 40 درصد نسبت به سال 2022 کاهش یافت. این پیشرفت را با افزایش استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر به دست آورده است، که تا کنون بیش از 31 درصد از ترکیب انرژی کشور را تشکیل میدهد که بالاتر از متوسط اتحادیه اروپا به میزان 23 درصد است.
کرواسی همچنین سیاستهایی برای کاهش مصرف زغالسنگ تا سال 2033، کاهش انتشار گاز متان به میزان 30 درصد کمتر از سطح 2020 تا سال 2030، و پایان دادن به تخریب جنگلها تا سال 2030 معرفی کرده است.
بوسنی و هرزگوین در سال 2023 کاهش 18 درصدی در سطح PM2.5 نسبت به سال 2022 داشت، اما همچنان آلودهترین کشور اروپایی است و پس از آن مقدونیه شمالی قرار دارد. هر دو کشور در دسته قرمز قرار دارند که سطح آلودگی آنها بیش از پنج برابر استاندارد ایمن است. ایگدیر در ترکیه آلودهترین شهر اروپا است، با سطح PM2.5 بیش از نه برابر استاندارد ایمن.
آلودگی هوا در کدام کشورها بدترین وضعیت را دارد؟
کشورهایی که بدترین کیفیت هوا را داشتند، در جنوب و آسیای مرکزی متمرکز بودند، جایی که 10 شهر آلودهترین جهان قرار دارند. بنگلادش در صدر قرار گرفته و بیش از 15 برابر بالاتر از دستورالعمل سالانه PM2.5 سازمان بهداشت جهانی آلودگی ناشی از ذرات معلق دارد.
پاکستان با سطح آلودگی 14 برابر بیشتر از استانداردهای ایمن در جایگاه دوم قرار گرفت. پس از آن هند قرار داشت که سطح PM2.5 آن 10 برابر حد مجاز است. این کشور همچنین میزبان چهار شهر آلودهترین جهان است، که بزرگترین آنها شهر صنعتی بیگوسارای در شمال شرق کشور است.
تاجیکستان و بورکینافاسو هر دو با سطح PM2.5 نه برابر بالاتر از استاندارد ایمن به ترتیب چهارمین و پنجمین کشور آلوده جهان هستند.
برای نخستینبار در تاریخ شش گزارش IQAir، کانادا به عنوان آلودهترین کشور در آمریکای شمالی شناخته شد، بهطوریکه 13 شهر آلوده این منطقه در این کشور قرار دارند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید