دریاچه الیمالات نور که بهدلیل قرارگیری در میان جنگلهای هیرکانی، منظرهای شبیه به مناطق استوایی را در ذهن تداعی میکند، مقصد بسیاری از تورهای طبیعتگردی یکروزه از شهرهای مختلف مازندران است اما این روزها نه به سببِ دریاچه زیبای سحرانگیزش که به دلیلِ اتفاقات ناگواری که برای درختهای سربهفلک کشیده و کهن هیرکانیاش افتاده، نقل محافل و مجالس محیط زیستیها و رسانههای مازندران و کشور شده است.
رویداد شمال به نقل از خبر شمال، بهمن ماه سال ۱۴۰۲ بود که ۲ دستگاه لودر و بولدوزر متعلق به پیمانکار یک «طرح گردشگری» با همراهی مسوولان مربوط اما بدون داشتن مجوزهای قانونی در یک حرکت شگفت آور و کاملا غیرقانونی، اقدام به تخریب و تسطیح مسیر سیم کشی و تیر برقهای فشار قوی کرده و جنگل را در مساحتی به طول ۵۰۰ متر و عرض ۴۰ متر شخم و شیار زدند؛ به گونهای که در این عملیات، حدود چهار هزار اصله درخت و نهال هیرکانی از بیخ و بن پاکتراشی و دفن شده و بطور کامل از بین رفت.
واکنش کنشگران و فعالان حوزه محیط زیست و منابع طبیعی نسبت به قطع و نابودی چهار هزار اصله درخت در منطقه گردشگری الیمالات نور – چمستان و همچنین بازنشر آن در شبکههای اجتماعی طی فروردین ماه ۱۴۰۳، دادستان مرکز استان مازندران را بر آن داشت تا حضوری از منطقه تخریب درختان بازدید کرده و در نهایت دستور به پلمب بخش توقفگاه و باجه غیرقانونی اخذ وجه مجتمع گردشگری الیمالات و برخورد با مسببان قطع درختان را داد. دادستان مرکز مازندران هفتم فروردین ماه ۴۰۳ با بیان اینکه، شیوه پاک تراشی عرصه جنگلی الیمالات مورد توافق هیچ سازمانی نبود، گفت: عرصه جنگلی باید به وضعیت سابق برگردد. وی، با اشاره به تشکیل پرونده قضایی برای متخلفین اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، بیان کرد: به جرایم و تخلفات صورت گرفته و همچنین ترک فعل مدیران و مسائل مرتبط با تخریب عرصه زیست محیطی به صورت مجزا و به شکل دقیق رسیدگی خواهد شد. ۱۷ فروردینماه خبر بازداشت مدیر مجموعه گردشگری الیمالات در رسانهها خبرساز شد.
دادستان مرکز مازندران خبر بازداشت مدیر مجموعه گردشگری الیمالات را تایید کرد و گفت: مدیر این مجموعه چندی پیش برای ارائه توضیحات احضار شده بود که در مهلت قانونی داده شده خودش را معرفی نکرد و به همین دلیل، توسط دادسرای نور بازداشت شد.
تحرکات مجدد در منطقه
این اخبار ماند تا اینکه در روزهای گذشته مجددا تصاویری در برخی صفحههای اجتماعی و کانالهای خبری و چند پایگاه خبری منتشر شد که از دست به کار شدن مجدد سرمایهگذار منطقه گردشگری الیمالات برای اجرای برنامههای مد نظرش در عرصههای تخریب شده حکایت داشته است.
ایرنا نوشت:« شنیدهها و برخی تصاویر منتشر شده نشان میدهد که سازههای فلزی در بخشی از عرصه خارج از محدوده سد الیمالات که پیشتر توسط سرمایهگذار تخریب شده بود مشاهده میشود. پیگیری صحت این ماجرا از سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری نشان میدهد که خبرهای منتشر شده صحت دارد، اما از اقدام سرمایهگذار بلافاصله پس از دریافت گزارش جلوگیری شد.»
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری نیز در این باره به رسانهها گفت: اقدام مجدد سرمایهگذار منطقه گردشگری سد الیمالات به تخریب بخشی از عرصههای منابع طبیعی برای استقرار سازههای پیشساخته که روز ۱۰ شهریور انجام شد و در فضای مجازی مورد توجه قرار گرفت، با ورود به هنگام نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی متوقف شد.
موسی مقیمی مهر افزود: حدود ۸۰ متر مربع را برای استقرار سازههای پیشساخته در ورودی مجموعه تخریب کرده بودند که با ورود نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی از ادامه فعالیت جلوگیری و سازههای وارد شده به محوطه نیز خارج شد. سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری تصریح کرد: همکاران ما اجازه تکرار تخلف در این عرصه را نمیدهند و هر گونه دخل و تصرف در عرصههای تحت مدیریت منابع طبیعی ممنوع است و این اداره کل با جدیت مقابل تخلفات اینچنینی میایستد.
*رئیس سازمان حفاظت محیطزیست: به صورت ویژه تخریب جنگلهای الیمالات را پیگیری میکنیم
پس از انتشار اخبار نگران کننده جنگلهای الیمالات، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با انتشار پیامی درباره تخریب جنگلهای الیمالات تاکید کرد که به صورت ویژه این موضوع را پیگیری میکنیم. شینا انصاری یکشنبه شب ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: خبر نگرانکننده تخریب جنگلهای الیمالات به دستم رسید.
وی افزود: همکارانم در ادارهکل حفاظت محیطزیست مازندران موضوع را پیگیری کردهاند این منطقه جزو مناطق چهارگانه تحتحفاظت سازمان نیست، امیدوارم سازمان منابع طبیعی با حساسیت مسأله را بررسی کند.
انصاری تصریح کرد: ماهم بهصورت ویژه موضوع را پیگیری میکنیم.
تاکید موکد دادستان جدید مازندران بر رصدِ دقیقِ ماجرای جنگل الیمالات
اما علاوه بر مسئولان منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست که به این اقدام مجدد واکنش نشان دادند، دادستان جدید مرکز مازندران هم تاکید کرده که هرگونه اقدام مجدد در این عرصه جنگلی با جدیت و دقت و حساسیت ویژه رصد میشود تا تخلف دوبارهای در این منطقه رخ ندهد.
این تاکید از سوی علیاکبر عالیشاه که چند ساعت پیش از اقدام به تخریب مجدد جنگل الیمالات مراسم معارفهاش به عنوان مدعیالعموم جدید مرکز مازندران و جایگزین محمد کریمی معارفه شد از آن جهت حائز اهمیت است که روز یکشنبه -۱۱ شهریور- در برخی رسانهها و فضای مجازی زمزمهها و گمانهزنیهایی بر این اساس مطرح شد که آغاز عملیات تخریب جنگل همزمان با تودیع محمد کریمی از پست دادستانی مرکز استان قابل پیشبینی بود.
از نگاه این گروه از دوستداران محیط زیست، بین تغییر دادستان مرکز مازندران و اقدام دوباره سرمایهگذار طرح گردشگری الیمالات ممکن است ارتباطی وجود داشته باشد یا دستکم سرمایهگذار این طرح از فرصت تغییر دادستان مرکز استان و شلوغیهای روزهای انتقال مسئولیت بهره گرفته تا بخشی از کار مد نظرش را انجام دهد. اما دادستان جدید مرکز مازندران در گفتوگو با ایرنا همه این قبیل گمانهزنیها را نادرست خواند و تاکید کرد که هیچ تغییر رویکردی از سوی دستگاه قضایی و جایگاه مدعیالعموم نسبت به این موضوع وجود ندارد.
علیاکبر عالیشاه در این باره گفت: دستگاه قضایی برای حفاظت و صیانت از انفال در کنار همه دستگاههای نظارتی و اجرایی ایستاده است و هیچگونه مماشاتی با متخلفان نخواهد داشت.
وی افزود: در مورد جنگل الیمالات چمستان نیز به صورت ویژه موضوع را مد نظر داریم و با هرگونه تحرکی در زمینه انجام تخلفات یا ادامه اقداماتی که در گذشته آغاز شده بود طبق قانون برخورد میکنیم.
دادستان جدید مرکز مازندران تصریح کرد: تغییر مدیران و مسئولان در دستگاه قضایی مانند همه دستگاهها امری عادی و مرسوم است و هیچ تغییری در نگاه و رویکرد عدالتخواهانه و تخلفستیزی این نهاد ایجاد نمیکند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید