افزايش قيمت برنج ايراني در روزهاي گذشته به كيلويي ۲۰۰ هزار تومان باعث شده مسوولان وزارت جهاد برنج بيشتري به بازار تزريق كنند. توليدكنندگان برنج ميگويند: نوسانات به وجود آمده در بازار برنج توسط افراد و گروه هاي خاص ايجاد شده كه هدفشان خالي كردن بستر بازار و افزايش تقاضا و نهايتا فشار بر دولت جهت واردات برنج است.
بيش از ٧٠٠ تن برنج وارداتي و ايراني احتكار شده در انبار كشف شد
به گزارش رویداد شمال؛ به گفته آنها، دلالان خريد برنج به افراد و شركت ها و هلدينگ هاي بزرگ متصل هستند؛ اين افراد و شركتها علاوه بر داشتن انبارهاي بزرگ در شهرستانها و مركز استان، در انبار فروشگاههاي خود نيز موجودي دارند كه نيازمند رصد توسط دستگاههاي نظارتي است. مديرعامل اتحاديه كارخانجات توليدكننده برنج گيلان درباره آزادسازي برنجهاي احتكار شده گفته است كه برخورد دستگاه هاي نظارتي با محتكران و آزادسازي اين برنج ها راهحل قطعي نيست، بلكه بايد با كشف انبارهاي بزرگ، به بازار كمك كرد. پيش از اين وزير جهاد كشاورزي گفته بود كه بالا رفتن قيمت ساختگي بوده و محتكران قيمت را بالا بردهاند، از نظر او دلالان برنج را از كشاورزان خريداري و در انبارها ذخيره كردهاند و قيمت بالا رفته است. در همين راستا، در گشت مشترك نظارت و بازرسي جهاد كشاورزي استان تهران و پليس امنيت اقتصادي فراجا در پايتخت بيش از ٧٠٠ تن برنج وارداتي و ايراني احتكار شده در انبار كشف شد.
قيمت برنج در بازار
بررسي بازار نشان ميدهد برخي فروشندگان نيز از عرضه برنج خودداري ميكنند كه خود بر التهاب بازار دامن ميزند. در حال حاضر برخي از انواع برنج ايراني مرز قيمتي ۲۰۰هزار تومان در هر كيلوگرم را نيز رد كردهاند؛ البته برنج خارجي نيز از اين قافله عقب نمانده و قيمت برخي از انواع برنج پاكستاني درجهيك به كيلويي ۱۲۰هزار تومان رسيده است. براساس اعلام سايتهاي آنلاين فروش برنج، قيمت هر كيلوگرم انواع برنج صدري دمسياه به حدود ۲۲۰هزار تومان رسيده است. قيمت هر كيلو برنج هاشمي هم به عنوان يكي از مورد علاقهترين برنجهاي ايراني مورد مصرف مردم به سرعت در حال افزايش است؛ بهطوريكه قيمت برنج هاشمي آستانه اشرفيه به هر كيلو ۱۹۵هزار تومان رسيده است. اين در حالي است كه فروشندگان برنج در شمال كشور از افزايش قيمت برنج هاشمي از ۱۱۵ به ۱۷۵ هزار تومان طي يكماه اخير خبر ميدهند. افزايش ناگهاني قيمت برنج در حالي رخ داده است كه آمارها از توليد و واردات مناسب اين محصول حكايت دارد؛ درحالي كه برنج ركوردهاي جديد قيمتي را ثبت ميكند. غلامرضا نوري قزلجه، وزير جهادكشاورزي افزايش قيمت برنج را بلاوجه و سودجويانه عنوان كرد و گفت: صراحتاً ميگويم اين افزايش قيمت متأسفانه ساختگي و از سوي عدهاي محتكر رخ داده است.
توزيع برنج ۴۸ هزار توماني در بازار
جبرئيل برادري، رييس جهادكشاورزي استان تهران هم چندي قبل اعلام كرد كه خبر تغيير ارز واردات برنج باعث شده دلالان برنجهاي خود را به بازار عرضه نكنند كه عامل گران شدن قيمت در بازار شده است؛ اين در حالي است كه وزير جهادكشاورزي گفته كه طي مذاكره با رييسجمهور قرار نيست فعلاً تغييري در نرخ ارز ترجيحي رخ بدهد. رضا كنگري، رييس اتحاديه بنكداران مواد غذايي نيز پيش از اين از توزيع قطرهچكاني برنج در بازار خبر داده بود كه از سوي واردكنندگان و بهمنظور بالاتر بردن بيشتر قيمت رخ داده است.اما نظر مجيدرضا خاكي، دبير انجمن واردكنندگان برنج ايران در اين مورد اندكي متفاوت است. وي با اشاره به آشفتگي بازار برنج ايراني به ايسنا گفت: قيمت برنج ايراني حدود ۶۰ درصد نسبت به ابتداي فصل برداشت رشد داشته است كه علت آن برآورد نادرست از ميزان توليد برنج و بهتبع آن كاهش ميزان واردات است. به گفته رييس سازمان جهاد كشاورزي استان تهران، براي كاهش قيمت بازار امروز هزاران تن برنج تنظيم بازاري به قيمت دولتي در تهران توزيع ميشود. رييس سازمان جهاد كشاورزي استان تهران اعلام كرد: «امروز ۴ هزار تن برنج تنظيم بازاري كيلوگرمي ۴۸ هزار و ۲۵۰ تومان در تهران توزيع ميشود.»
دلالان خريد برنج به شركتها و هلدينگهاي بزرگ متصل هستند
حميد قريبي عضو هياتمديره و مديرعامل اتحاديه كارخانجات توليدكنندگان برنج گيلان با اشاره به نوسانات قيمتي در بازار برنج ايراني و با بيان اينكه تعدادي از دلالان شناخته شده از مرداد خريد و جمع آوري شاليتر به ويژه رقم هاشمي و از اواخر شهريور و اوايل مهر، خريد شالي خشك در حجم بالا را آغاز كرده بودند، افزود: دلالان در سه استان گيلان، مازندران و گلستان پخش شدند و با كمك واسطه هاي خود، چيزي حدود ۳۰ درصد محصول برنج امسال را كه معادل ۵۰۰ هزار تن است، جمع آوري كردند.
هدف از خريد و جمع آوري برنج محلي را خالي كردن بستر بازار دانست و تاكيد كرد: متاسفانه دلالان خريد برنج به افراد و شركت ها و هلدينگ هاي بزرگ متصل هستند؛ اين افراد و شركتها علاوه بر داشتن انبارهاي بزرگ در شهرستانها و مركز استان، در انبار فروشگاههاي خود نيز موجودي دارند كه نيازمند رصد توسط دستگاههاي نظارتي است.
قريبي بيان كرد: به نمايندگي از طرف اتحاديه كارخانجات توليدكننده برنج استان بارها به مسوولان تذكر داديم كه سپردن كل بازار تامين و واردات و توزيع برنج به يك گروه خاص روش نادرستي است؛ چراكه پيش بيني چنين وضعيتي را از دو سال قبل مي كرديم و به اعضاي دولت نيز انتقال داديم و اعلام كرديم كه بهترين روش، تامين بازار از طريق تشكل هاست. او با بيان اينكه كشاورزان شاليكار تقصيري در اين افزايش قيمت ندارند، به ايسنا توضيح داده است: افزايش قيمت برنج در پايتخت بوده و بازارسازي كاذب اتفاق مي افتد؛ در واقع هرگونه اعتراض به كمبود برنج در بازار، افزايش قيمت و بازارسازي كاذب را به دنبال دارد.
اين فعال صنفي، برخورد دستگاه هاي نظارتي با محتكران و آزادسازي برنج هاي احتكار شده را تسكيني براي بازار دانست؛ نه راهحل قطعي و بيان كرد: نهادهاي اطلاعاتي و امنيتي و پليس مبارزه با جرايم اقتصادي بايد با كشف انبارهاي بزرگ، به بازار كمك كنند. اين در حالي است كه كارخانه هاي شاليكوبي استان هاي شمالي، موجودي كمتر از ۱۰۰ تن دارند. قريبي خواستار كشف انبارهاي بزرگ برنج از سوي پليس مبارزه با جرايم اقتصادي شد و تاكيد كرد: خريد شالي از كشاورزان زير ۴۵ هزار تومان بوده، در حالي كه سود حاصل از واردات بسيار هنگفت و شيرين است. وي با بيان اينكه مافياي واردات برنج نيازمند ايجاد يك بستر براي تخليه بازار و رشد تقاضا هستند، افزود: مافياي واردات برنج با خرج يك ميليون دلار از يك ميليارد دلار سهم وارداتشان، به راحتي خريد و جمع آوري برنج را انجام مي دهند.
آمار توليد و نياز به واردات
قريبي، توليد برنج سفيد استان را حدود ۶۰۰ هزار تن دانست و اضافه كرد: توليد برنج در كشور ۲.۵ ميليون تن با سرانه ۲۷ كيلوگرم است، اما مافياي واردات هشت كيلوگرم به سرانه اضافه كرده و آن را به ۳۵ كيلو رسانده تا توليد و بازار همخواني نداشته و بهانه اي براي واردات برنج باشد. قريبي نياز كشور به واردات برنج را بين ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن دانست و گفت: ذائقه مردم تغيير كرده و شاهد كاهش مصرف برنج در وعده هاي روزانه و گرايش به فست فودها هستيم، لذا سرانه واقعي برنج نه تنها افزايش پيدا نكرده، بلكه كمتر هم شده، اما با ناترازي مصنوعي و كاذب در بازار مواجه هستيم كه توسط افراد داراي رانت مالي و اطلاعاتي ايجاد مي شود. او جمع آوري برنج توسط دلالان را اقدامي جهت مقابله با مصوبه مجلس مبني بر ممنوعيت واردات برنج در فصل برداشت دانست و اظهار كرد: دلالان از محل واردات برنج ۱۶۰۰ همت سود مي كنند، اما چيزي نصيب كشاورز نمي شود؛ لذا بايد شاهد برخورد به موقع و قاطع دستگاه هاي امنيتي و اطلاعاتي با اخلالگران بازار باشيم.
كشف بيش از ٧٠٠ تن برنج احتكاري در تهران
در اجراي طرح نظارت بر كالاهاي اساسي و محصولات كشاورزي با هماهنگي مديركل گشت تعزيرات حكومتي؛ گشت مشترك بازرسي و نظارت بر كالاهاي اساسي و كشاورزي از انبارهاي برنج در سطح استان تهران اجرا شد. در اين طرح مشترك كه با حضور معاونت بازرسي و نظارت بر كالاهاي اساسي جهاد استان تهران و عوامل پليس امنيت اقتصادي فراجا برگزار شد، مقدار حدود ۶٨١ تن برنج وارداتي و ۲۸ تن برنج ايراني با تخلف احتكار به مبلغ ۳۷۳ ميليارد و ۸۶۰ ميليون ريال كشف و براي اعمال قانون و به مراجع قضايي و تعزيراتي ارجاع شد.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید